My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

Медицински център по холистична медицина

Джин е уплътнената форма на Чи, но в динамична архитектурна конфигурация. Тя изгражда, поддържа, подхранва и доставя енергия на структурите и формите, изграждащи човешкото тяло. За китайците всички органи и целият организъм са в енергийно състояние, но както споменах в уплътнена форма. Аз също съм на това мнение, излизайки от презумцията, че енергията представлява движеща се материя, а материята е застинала енергия. Нашето тяло е конгломерат от атомни и молекулни взаимодействия, обединени в по-прости или по-сложни отношения, формиращи тъкани, органи и телесни течности в единен организъм. Представете си една обикновена кремация. След изгаряне на тялото, то се превръща в свободно движещи се атоми и молекули, показващи енергийната структура на нашето тяло. Т. е. енергията не се губи, а преминава от една форма в друга.

Джин отговаря за протичане на дългосрочните цикли, за нашия духовен и физически растеж, за спермата, овогенезата и за мензиса. Той носи генитичният потенциал от родителите. Отговаря за мозъчната дейност и мисленето. Изгражда основата на живота. Изчерпването на Джин обикновено е бавен и продължителен процес, който може да се дължи на хронична преумора, злоупотреба с алкохол, цигари и психоактивни вещества, прекомерно много секс, раждания или тежки заболявания. Дълъг период от време е необходим и за неговото възстановяване.

Като пример можем да посочим един среднотежък инсулт или инфаркт. Мнозина знаят, колко време е необходимо за едно пълно възстановяване.

Джин се изгражда, поддържа и се подхранва от два енергийни компонента.

Първият се нарича ВРОДЕНА или ПРЕДРОДИЛНА същност и носи генетичният потенциал на двамата родители от момента на зачатието. Тя се нарича още и основната същност на нашия организъм, тъй като е неизменна даденост на целия ни живот. В нея е кодирано нашето здраве до края на дните ни. От нас зависи дали ще доживеем предначертаните ни години, дали ще ги удължим или пък съкратим, въпреки записа на гените ни.

Ако водим един бурен живот с много стрес, проблеми, претоварвания болести или вредни навици, организмът много бързо ще се амортизира. Да вземем например човек, на когото са предначертани брой удари на сърцето до 75 години, със средна честота 72 удара в минута. При по-горе посочения начин на живот сърцето му нееднократно ще бие и с над 100 удара в минута. При тази ситуация един инфаркт, инсулт или друг проблем, ще бъдат неизбежни и ще съкратят живота му с около 20-30 години.

В търсене на дълголетие, китайските мислители са открили начин, дори и при хора със слаба предродилна Чи, да увеличат шансовете за по-дълъг живот. За тази цел те са създали различни видове енергетични практики, като Чи-гун, Тай-чи чуан, йога и медитация.

Практиката е доказала, че с подобен род упражнения се сваля пулсовата честота, подобрява се белодробният виталитет и се стабилизира най-вече психоемоционалният статус. Сами може да изчислите колко години живот би прибавил човекът от горния пример към предопределените си 75 при средна честота 72 удара в минута, ако намали пулса си, да речем на 50 удара в минута. В моите курсове с психоаналитично-терапевтично направление аз ползвам тези практики, тъй като съм се убедил в тяхната ефективност.

Втората същност се проявява след раждането и се нарича СЛЕДРОДИЛНА ЧИ. Тя се нарича също и придобита, поради непрекъснатото си ежедневно обновяване, в течение на целия ни живот, благодарение на храната и дишането.

Много теории има за храненето, вегетарианство, суровоядството, гладолечението и т. н., като всяка една от тях държи на своята правота. В живота на човека обаче има логика, а тя е в неговото индивидуално и историческо развитие. Още от утробата детето поема храна чрез пъпната връв. След раждането се храни през малки интервали. Като порасне, за да работи и живее, също му е необходима храна. Това означава, че храненето е толкова жизнено важно, колкото и дишането. Въпросът е как, по какъв начин и с какво да се храни човек, за да поддържа организма си в един балансиран здравен статус. Правилното хранене и дишане са в основата за изграждането на Следродилната Чи.

.

Категории: Без категория

Коментарите са спрени.